Solceller og skat

Solcelleanlæg bliver stadig mere populært i Danmark, men før du investerer i et, er det vigtigt at kende til reglerne. Hvad er afgiften, hvordan fungerer afskrivning og fradrag, og hvad med skatten? Vi har samlet alt, du skal vide som privatperson, så du kan træffe en informeret beslutning om, hvorvidt et solcelleanlæg er noget for dig.


Dit solcelleanlæg er opsat, og nu vil du gerne vide, hvordan du opgør og afregner dit elforbrug og produktion. 

Du vil komme i kontakt med tre nøgleaktører: 

Netselskaber, selskaber og en produktions leverandører. 


Netselskabet holder øje med alt dit forbrug og din produktion, de ejer elmåleren og en del af ledningsnettet. Du kan nemt tjekke dine måleraflæsninger på Eloverblik.dk, bare log ind med dit aftagenummer og en kode.


Elselskabet er firmaer, du køber strøm fra. De hjælper med at opkræve betaling for både netselskabet og staten. Det betyder, at du får en enkelt regning, der inkluderer alt, hvad der har med din elmåler at gøre. Du betaler kun for den strøm, som netselskabet rapporterer til elselskabet. Så elselskaber fungerer som produktions leverandører for strøm.


Produktions Leverandør

Er du interesseret i at sælge overskudsstrøm fra dine solceller? Så er det værd at undersøge en produktions leverandør. Disse selskaber kan købe din overskydende strøm og sælge den videre til elmarkedet, så du kan få økonomisk gavn af din grønne energiproduktion. Nogle af de danske produktions leverandører inkluderer

  • Vindenergi Danmark
  • Vindstød.dk
  • Nettopower
  • Jysk Energi A/S 

Men husk, før installationen af dine solceller, skal du vælge en afregningsmodel og starte ansøgningsprocessen. Gør din solcelleproduktion endnu mere profitabel med en produktion leverandør, som sælger din overskudsstrøm. 


Afregningsmodel

Du har lige investeret i solceller og er klar til at komme i gang, men hvad med afregningen? Det kan være en udfordring at navigere rundt i de forskellige afregningsmodeller, der bestemmer, hvordan din overproduktion afregnes. Der findes 2 muligheder: En timebaseret afregningsmodel og en øjebliks baseret afregningsmodel. Men der har været en del ændringer i de sidste 10 år, hvilket kan få det til at virke overvældende. Derfor vil vi i denne artikel gennemgå alle de forskellige afregningsmodeller, lige fra dem der er udgået, til de to modeller, der er relevante for private solcelleejere lige nu.Gruppe 2 - timebaseret

Gruppe 2 er en brugervenlig time afregningsmodel, hvor du kan gemme din overskydende energi i op til en time. Dette betyder, at du kan forbruge din egen energi, når du har mest brug for den. Og hvis du tilfældigvis ikke bruger al energien, kan du sælge den tilbage til elnettet til markedspriser. 


Gruppe 3 - øjebliks afregning

Tænk på gruppe 3 som en "live" løsning! Du vil bruge al den strøm, som dette solcelleanlæg producerer, i realtid. Hvis du producerer mere strøm, end du kan bruge, bliver det overskydende solgt til elnettet med det samme. 


Hvad passer bedst til mig?

Spørgsmålet er, hvilken gruppe du skal vælge, når du installerer solceller. Vi, vil i Astro Energi, altid forsikre dig om, at du får den bedste afregningsmodel. Generelt anbefales det at vælge øjebliks afregning, da det passer bedst til dette forbrug og begrænser overskudsproduktionen. 


Salg af strøm fra solceller

Fra januar 2020 skal alle solcelleanlæg tilmeldes af en produktions leverandør for at sælge overskudsproduktionen. Energiselskabet vil registrere dit anlæg automatisk, men det vil koste dig et årligt gebyr på 1.000 kr. Hvis du tilmelder dig en produktions leverandør, vil de sælge din strøm til elbørsen, som varierer i pris i løbet af dagen. Dette er en fordel for solcelleejere, da produktionen typisk er højest om dagen, når solen skinner stærkest. Så hvis du har et solcelleanlæg, skal du sørge for at tilmelde dig en produktions leverandør for at få betaling for din overskudsstrøm.Skat af solcellestrøm og overskudsstrøm

Er du nysgerrig om solceller og skat? Så læs med her! Hvis du sælger el til elnettet, så kan det betyde, at du skal betale skat. Vi giver dig en forklaring på, hvordan solceller og SKAT hænger sammen. Hvis du vil dykke endnu mere ned i emnet, kan du også besøge SKAT's hjemmeside, hvor du kan læse mere om skat af solceller og andre vedvarende anlæg. 

Du kan besøge skats hjemme på dette link: https://skat.dk/data.aspx?oid=2234801 


Hvornår skal jeg betale skat af min overskudsstrøm?

Har du solceller og er bekymret for, hvornår du skal betale skat af din elproduktion? Fortvivl ej, det er faktisk ret simpelt. Hvis du sælger el for op til 7.000 kr. om året, så skal du ikke betale skat af det. Og hvis du er flere om at eje anlægget, så har I begge et bundfradrag på 7.000 kr. Så langt så godt, men hvad nu hvis du har solgt for mere end 7.000 kr.? Bare rolig, det kan du stadig finde ud af. Du skal blot angive det i din årsopgørelse under rubrik 20 og indtaste 60% af det ovenstående beløb. Lad os tage et eksempel: Du har solgt el for 10.500 kr., og bundfradraget er 7.000 kr., så det trækker vi fra. Dermed er der 2.500 kr. tilbage, som du skal betale skat af. Så simpelt er det! Du kan se dit salg i kr på din opgørelse, dette kan oftest afhængig af el-leverandør tilgås via selvbetjening. 


Afgifter på solceller

Har du overvejet at installere solceller på dit hjem? Godt nyt, for du behøver ikke at betale afgifter på den elektricitet, du producerer, når du bruger den selv. Og endnu bedre, PSO-afgiften, som tidligere var en del af din elregning, er nu blevet afskaffet og sparer dig penge. Dette inkluderer tidligere omkostninger til vedvarende energi og forskning i miljøvenlig produktion, samt sikkerhed. Så hvorfor ikke tage et skridt mod en mere bæredygtig fremtid og vælge solenergi?Håndværkerfradrag til solcelleanlæg

Desværre er håndværkerfradraget for solceller ikke længere tilgængeligt. Det er en skam, fordi solenergi er en fantastisk måde at spare på elregningen og bidrage til en grønnere fremtid. Men der er stadig mange måder at få solceller installeret og nyde fordelene ved ren energi. Tal med en af vores eksperter i dag, for at finde ud af dine muligheder og for start med at spare på elregningen. 


Modtag et uforpligtende tilbud

Er du klar til at skære ned på din strømregning og samtidig være mere miljøvenlig? Hos Astro Energi tilbyder vi skræddersyede løsninger på solcelleanlæg, der passer perfekt til dine behov og budget. Kontakt os i dag og lad os hjælpe dig med at tage det første skridt mod en mere bæredygtig fremtid. Få et godt tilbud fra os nu!Hvad med jeres virksomhed?