— Få finansiering til 0% i rente op til 75.000 kr. Læs mere
Trustpilot 4.8 | Fremragende

Hvordan virker et solcelleanlæg?

Hvordan virker et solcelleanlæg?

Hvordan virker et solcelleanlæg? 

Som ejer af et solcelleanlæg kan det være vigtigt at forstå processen, hvordan et solcelleanlæg producerer elektricitet. Processen kan virke mystisk for mange, og der findes mange misforståelser blandt folk, der ikke er bekendte med solenergi. I denne artikel går vi tilbage til grundsætningerne med en oversigt over, hvordan solpaneler leverer elektricitet, og hvordan processen fungerer for kunden.

Lad os starte med grundlaget for, hvordan solenergi produceres, og derefter vil vi gå ind i detaljerne omkring solcelleanlæg.

Grundlæggende om et solcelleanlæg

Solcelleanlæg består i bund og grund af en kombination af solpaneler, den hardware, der er nødvendig for at hjælpe energien til at flyde gennem panelerne, og invertere. Afhængigt af typen af anlæg kan de bruge streng invertere, Micro invertere eller power optimizers til at konvertere energien, men sammensætningen af ​​de fleste solcelleanlæg er den samme.

 

Hvordan fungerer solenergi i et solcelleanlæg?

Solpaneler omdanner fotonernes (lys partiklernes) energi til elektricitet (som vi diskuterer i Begynderguiden til solenergi). Denne proces kaldes den fotovoltaiske effekt.

Når en foton rammer en fotovoltaisk (PV) enhed, overføres dens energi fra fotonen til lokale elektroner i materialet. Disse eksisterende elektroner begynder at flyde og producerer elektrisk strøm.

Solceller (inden i solpanelerne) producerer jævnstrøm (DC) elektricitet, som normalt konverteres til vekselstrøm (AC) elektricitet af en inverter. Dette gør det muligt at sende det tilbage til elnettet, som arbejder med vekselstrøm, samt at bruge det til at drive apparater i kundens hjem (eller kommercielle bygninger i tilfælde af kommercielle lysinstallationer).

 

Det var den dybdegående forklaring. Kort fortalt er processen i solcelleanlægget opdelt i tre primære trin:

  • Solceller i solpaneler absorberer lys fra solen, hvilket får elektrisk strøm til at begynde at flyde.
  • En inverter konverterer DC elektricitet til AC-elektricitet.
  • Denne elektricitet bruges til at dække strøm behovet i kundens bygning, og overskudselektricitet ud over det, som kunden kan bruge, eksporteres til nettet.


Hvad sker der med den energi, et PV-system overproducerer?

De fleste solcelleejere, som har et net-tilsluttede solcelleanlæg, kan via en produktionsaftale sælge deres overskudsstrøm. Forhandleren/mellemleddet er ofte et el-selskab som tager et gebyr mellem 1 og 6 øre per solgt kWh. Dette kaldes for salg/eksport af overskudsstrøm. Se vores blogindlæg om dette. Hvad er delelementerne i et fotovoltaisk system?

Et simpelt PV-system indeholder to grundlæggende komponenttyper:

 

Solpaneler: Solpaneler indeholder PV-celler, der omdanner sollys til elektricitet.

 

Inverter: En omformer konverterer DC elektricitet til AC-strøm. Den kan også udføre andre funktioner, der er gavnlige for elektricitetsnettet.

 

BOS-komponenter:

Det er almindelig praksis at henvise til de resterende dele af et PV-system (ud over modulerne) som balance of system (BOS) -komponenter. Eksempler på BOS-komponenter inkluderer:

Omformere

Afbrydere

Racking

Ledninger

Det er også værd at bemærke, at mange kunder nu vælger at tilkøbe et batteri, så det muligt at anvende strømmen til de sene aftentimer og natten, samt ved nødstilfælde. 

 

Selvfølgelig er dette bare et grundlæggende overblik over delelementerne i et solcelleanlæg og, hvordan de passer sammen. Hvilke faktorer påvirker effektiviteten af et sol-PV-system?

Selv under laboratorieforhold er ingen solcelle 100% effektiv til at omdanne sollys til ren elektricitet. Disse effektivitetstab bliver endnu mere udtalt når panelerne er installeret på en husstands faktiske tag.

 

Nogle af de vigtigste miljøfaktorer, der kan påvirke solpanelers effektivitet negativt, inkluderer:

Skygge: Skygge opstår, når omkringliggende træer, bygninger, terræn og andre objekter delvist eller fuldstændigt blokerer sollys fra at ramme et solcelleanlæg. Effekten af skyggen på solcelleeffekt ydelsen er meget variabel. 

Kabler: Modstanden i de elektriske forbindelser til et solcelleanlæg resulterer typisk i energitab på et par procent.

Misforhold: På grund af produktions variation kan moduler af samme type have lidt forskellige elektriske egenskaber. Dette misforhold mellem moduler kan føre til ydelsestab.

Inverter Effektivitet: Konvertering af DC til AC via en inverter er typisk omkring 96-97% effektiv. Invertere nyder normalt forbedrede konverterings effektivitetsrater, når DC-input effekten er høj. Imidlertid falder konverteringshastigheden, når indgangen er meget mindre end inverterens nominelle effekt.

Alder: Alle solpaneler nedbrydes med tiden - og producerer mindre energi, jo ældre de bliver. Dette fald i ydeevne er typisk inkluderet i solcellemodul producentens lineære 25-års garanti, hvor størstedelen af nedbrydningshastigheden ligger omkring 0,5% om året.

 

Her vises de generelle tal for påvirkning på et solcelleanlæg

  • Temperatur -0,5 %/°C over 25°C
  • Inverter effektivitet 96,5 %
  • Mismatch 98 %
  • Ledninger/Forbindelser 98 %
  • Snavs 95 % (meget varierende)
  • Alder -0,5 %/år
  • Skygge Højt afhængigt af miljøet

De ovenstående variabler kombineres i en koefficient kaldet "system nedsættelse faktor" for at repræsentere de samlede tab for et solcelleanlæg.

Imidlertid kan disse værdier være højere eller lavere, afhængigt af solcelleanlæggets konstruktion samt de lokale forhold. Vores avanceret software beregner disse forhold ind, så du nøjagtigt kender til dit solcelleanlægs påvirkning. Kontakt os og få en skræddersyet projektering, som tager forbehold for dine omgivelser. 

 

Din kurv

Tak for din henvendelse! Vi kontakter dig hurtigst muligt. Tak for at opskrive dig til vores nyhedsbrev