— Få finansiering til 0% i rente op til 75.000 kr. Læs mere
Trustpilot 4.8 | Fremragende

Hvad er AC (vekselstrøm) og DC-tilslutninger (jævnstrøm), og hvorfor har du brug for dem?

Hvad er AC (vekselstrøm) og DC-tilslutninger (jævnstrøm), og hvorfor har du brug for dem?

Hvad er AC (vekselstrøm) og DC-tilslutninger (jævnstrøm), og hvorfor har du brug for dem?

For et hjems solcelleanlæg er AC og DC-afbrydere væsentlige komponenter i et solcelleanlæg. AC-afbryderen adskiller inverteren fra elnettet. I et solcelleanlæg er den normalt installeret mellem inverteren og elmåleren. DC-afbrydere er afbrydere, der kan afbryde strømmen for DC. Korrekt installation af AC- og DC-afbrydere sikrer, at dit hjem er sikkert og samtidig muliggør øjeblikkelig afbrydelse. Disse afbrydere er lovpligtige i Danmark, hvilket gør det vigtigt at forstå, hvordan AC- og DC-afbrydere fungerer.

 

Hvad er AC og DC-brydere?

Formålet med disse afbrydere er at kunne slukke for den indgående strøm fra dine solcellepaneler. Her er en typisk opsætning for et solcelleanlæg.

DC-afbrydere

DC-afbrydere, der undertiden henvises til som PV-afbrydere, er anbragt mellem solpanelerne og inverteren eller i nogle tilfælde indbygget i inverteren.

Inverteren

Inverteren er den enhed, der omdanner indgående strøm fra DC- (jævnstrøm) til AC (vekselstrøm), så dit hjem kan bruge strømmen. En inverter er nødvendig, fordi den strøm, der genereres af solpaneler, er DC, mens dit hjem forbruger AC.

 

AC-afbrydere

Efter strømmen har passeret inverteren, kommer den ud som vekselstrøm. For at beskytte hjemmet i tilfælde af nødsituationer, som f.eks. en brand, installeres AC afbrydere efter inverteren. AC-afbryderen er typisk monteret på ydermuren i nærheden af elmåleren.

Hvorfor er AC- og DC-afbrydere nødvendige?

Der er 5 hovedårsager til, at AC- og DC-afbrydere er nødvendige på en solpanelinstallation:

 

  1. Afbryderen er et lovkrav.

 

  1. I tilfælde af en brand i eller omkring en kundes hjem kan brugen af AC-afbryderne til at stoppe indstrømningen af strøm, mindske spredningen af ild og forhindre truslen om elektrisk stød for dem, der kommer ind i hjemmet.

 

  1. I tilfælde af alvorligt vejr som stormvejr kan en kunde afbryde deres system ved DC-afbryderne for at mindske chancen for, at vejrforholdene forårsager skade på deres inverter og hjemmets interne ledninger.

 

  1. I tilfælde af oversvømmelse er det afgørende at kunne slukke strømmen. Både AC- og DC-afbrydere bør bruges på dette tidspunkt.

 

  1. Hvis elforsyningsvirksomheden besætninger udfører arbejde i området, såsom udskiftning af elkabler eller installation af transformatorer, er det vigtigt med en afbrydelsesfunktion for dit solsystem fra nettet for at sikre sikkerheden.

 

Dimensionering af AC- og DC-afbrydere

Afbrydere fås i forskellige størrelser, fra 30 ampere op til 800 ampere, så en korrekt planlægning er nødvendig for at bestemme, hvilke afbrydning størrelse du har brug for.

 

For at vide, hvilken størrelse der er nødvendig, vil du gerne kende størrelsen og effektudgangen af dit solcelleanlæg.

-          Spændingen

-          Ampere / afbryder størrelse

-          Lednings- og kabel størrelser

Disse komponenter kommer sammen for at bestemme den samlede belastning størrelse, som bestemmer de afbrydningsstørrelser, du har brug for.

 

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en sol AC-afbrydning?

En AC-frakobling adskiller inverteren fra det el-nettet, så vekselstrøm (AC) kan slukkes sikkert efter behov. En AC-frakobling er generelt monteret på væggen mellem forsynings virkningens måler og inverteren og kan enten være en separat kontakt eller en breaker i et elektrisk servicepanel.

 

Hvad er en DC-afbryder?

En DC-frakobling (eller PV-frakobling) slukker den jævnstrøm (DC) -strøm, der rejser fra solpanelerne til inverteren. DC-afbryder ofte indbygget i inverteren.

 

Hvilken størrelse skal min afbryder have i AMP?

Standard størrelser spænder fra 30-800 ampere. Dette afhænger af en solcelleanlæggets belastning, som bestemmes ved at beregne systemets spænding, kreds last, bryder størrelse og lednings-/kabel størrelse.

 

Kontakt os for at høre nærmere. 

 

Din kurv

Tak for din henvendelse! Vi kontakter dig hurtigst muligt. Tak for at opskrive dig til vores nyhedsbrev