— Få finansiering til 0% i rente op til 75.000 kr. Læs mere
Trustpilot 4.8 | Fremragende

Hvad betaler jeg per kWh?

Hvad betaler jeg per kWh?

 

Hvad betaler jeg per kWh?

 

Hvorfor er elprisen så dyrt i Danmark?

 

kWh er en praktisk og internationalt anerkendt forkortelse for kilowatt-time - en vigtig måleenhed, når det gælder elforbrug. 

K" står for "kilo", som betyder 1.000; 

"W" står for watt - hvor meget strøm et apparat leverer på et hvilket som helst tidspunkt; 

og endelig henviser "H" i kWh til time, som måler dit energiforbrug over tid som vist på elregninger. 

I sidste ende illustrerer denne symbolske trio nøjagtigt, hvor meget elektricitet du bruger, og påvirker dermed, hvad der vises på regningsopgørelserne.

 

At forstå din elregning kan føles som en uoverskuelig opgave. Elektricitet Priserne svinger ligesom gaspriserne dagligt - og nogle gange hver time! Afhængigt af den kontrakt, du har indgået med din leverandør - fast eller variabel pris - er det afgørende for, hvor meget hver kilowatt time koster. Din elregning bør indeholde oplysninger om både kWh-forbrug og de tilhørende omkostninger; typisk er prisen mellem 2 og 5,50 DKK/kWh inklusive afgifter og moms i de fleste kontrakter i Danmark i øjeblikket.


Hvorfor er elprisen så dyrt i Danmark? 

Vidste du, at prisen på kilowatt består af meget mere end blot elektricitetsprisen? 

 

19 % kommer fra selve elektriciteten.

44 % går til Elafgift.

17 % Transport.

20 % moms.

0,5 % går til abonnementsafgifter til din energileverandør.

 

 

Grafen nedenunder viser, hvordan fordelingen mellem elpris og prisen for modtaget kWh.

Som du kan se, er kun i gennemsnit 19% den faktiske elpris. Dermed vil du med et solcelleanlæg også spare de resterende 81% af prisen. 

 

                                                                                                             Hvad består Elprisen af?

Tag kontrol over dine energiregninger! At overvåge elpriserne kan være en god måde at spare penge på, men hvordan ved du, hvornår de er lavest? Priserne svinger hele tiden, så det er afgørende at holde sig orienteret. For at få en idé om, hvordan et normalt forbrug ser ud, og om du bruger mere eller mindre end gennemsnittet sammenlignet med andre danskere, har vi samlet nogle tal for kWh-forbrug pr. dag/måned/år - der kan endda være muligheder for større besparelser, hvis du bruger over gennemsnittet!

 

I gennemsnit bruger en dansker ca. 4,1 kWh om dagen - det er 125 kWh for hver måned og 1.500 om året! Men hvor meget el bruger en gennemsnitsfamilie egentlig? For to voksne plus to børn, der bor i et 150 m2 stort hus, løber det op i ca. 4.500 kWh årligt - hvilket kommer med sit eget kraftige prisskilt med de nuværende høje elpriser på 2,40 DKK/KWh! Det betyder, at den årlige regning kan løbe op i en pris på 10800 DKK - men selv små stigninger i priserne kan betyde, at du betaler tusindvis af kroner mere end normalt over tid.

 

Har du nogensinde tænkt over, hvor meget energi hvert af dine elektriske apparater bruger? Hvis du tager dig tid til at vurdere og reducere elforbruget, kan det være med til at sænke dine regninger drastisk. Her er tre nyttige tips om, hvad en enkelt kilowatt-time (kWh) kan give dig: 7 timers tv, 22 minutter til at stryge skjorter eller 10 kedler, der koger - bare for at nævne nogle få! Ved at være bevidst om hvert enkelt apparats strømforbrugseffektivitet, når du bruger dem i kombination med disse besparelsestaktikker, vil du utvivlsomt bidrage til at træffe klogere energibeslutninger.

 

Beregn energiomkostningerne for dine apparater

Hvis du er nysgerrig efter at vide, hvor meget elektricitet nogle af dit hjems større elektriske apparater bruger, er der en enkel måde at regne det ud på. Slå op, hvor meget watt der er angivet på hvert apparat, og divider dette tal med 1.000. Multiplicerer resultatet med antallet af timer, der bruges pr. dag eller uge - og voila! Du kan nemt beregne et estimat for kWh-forbruget. For eksempel: Hvis en 60-watt-pære forbliver tændt over 1,5 timer dagligt til en gennemsnitspris på 2,4 DKK/kWh, vil dens samlede energiomkostninger være 21,6 cent pr. 24-timers periode - hvilket giver dig indsigt i, hvilke apparater der kunne have gavn af en moderation i deres brugstider eller endda en fuldstændig udskiftning, når du overvejer måder at forbedre budgetteringen omkring forsyningsudgifterne."

 

At spare penge på din elregning og begrænse CO2-emissionerne begynder med små skridt i hverdagen. At tage initiativ til at tørre tøj på en tørresnor eller et tørrestativ i stedet for at bruge en tørretumbler, at indstille en passende temperatur til vask af tøj og fylde maskinen helt op, at hæve temperaturen i køleskab/fryser med 1-2 grader, samt at slukke lyset, når man forlader et rum, er alle nyttige foranstaltninger, der nemt kan gennemføres. Der kan opnås store besparelser ved at udskifte gamle pærer med energieffektive LED-pærer - et smart skridt i retning af bæredygtigt forbrug!

 

Sørg for, at din elektricitet ikke går til spilde! Med en energimåler kan du nemt overvåge de nøjagtige kWh for hvert enkelt apparat i dit hjem. Du skal blot tilslutte den mellem stikkontakten og apparatet - fås i de fleste byggemarkeder.

 

Med et solcelleanlæg kan du opnå store besparelser på både elprisen samt alle afgifterne er der på strømmen – kontakt os i dag og få et skræddersyet tilbud på et solcelleanlæg.


Din kurv

Tak for din henvendelse! Vi kontakter dig hurtigst muligt. Tak for at opskrive dig til vores nyhedsbrev